![](https://i0.wp.com/ereldil.com.tr/wp-content/uploads/2019/09/sagl%C4%B1k.jpg?fit=847%2C276&ssl=1)
Bilim ve teknoloji çağında yaşıyoruz. Dünya çapında kaydedilen gelişmelere en çok sağlık alanında ihtiyaç duyuyoruz. Bilim dünyasında atılan her yeni adım, sağlık sorunlarımıza daha etkili çözümler getiriyor. Bu çözümler ise kitlelere ve sağlık çalışanlarına, bir dünya dili olan İngilizce ile duyuruluyor.
Sağlık alanında yapılan laboratuvar ve uygulama çalışmalarının sonuçları; yayınlar, makaleler, konferans ve sempozyumlar vb. aracılığıyla dünya ile paylaşılır. Her kıtadan ve ülkeden, dileyen her bir sağlık çalışanı bu yayın ve paylaşımlara ulaşabilir. Kayıtlara göre sağlık alanındaki uluslararası bilgi akışının % 85’i internet üzerinden gerçekleşmektedir. İnternete kolayca ulaşabiliriz. Peki bu akışa dahil olup sağlık dünyasındaki gelişmeleri takip edecek seviyede İngilizce biliyor muyuz?
EREL DİL , sağlık çalışanlarının bu soruya “EVET” diyebilmeleri için çalışıyor. İstanbul’un önde gelen hastaneleriyle ortak yaptığımız çalışmalarda onlarca sağlık çalışanımıza İngilizce iletişim becerilerini kazandırdık.
Sağlık çalışanı olmak ülkemizde çok da kolay değil. Hasta sayısı ile çalışan sayısı arasında genellikle bir orantısızlık mevcut. Dolayısıyla sağlık çalışanlarımız oldukça yoğun bir çalışma temposunda çalışmaktalar. Bu tempoya biz de ayak uydurabilmek için eğitimlerimizi, mesai saatlerine uygun zaman dilimlerinde, hastanelerimizin kendi binalarında gerçekleştiriyoruz.
Çalışmalarımızın ilk adımında, öğrencilerimizin ihtiyaçlarını ve seviyelerini net olarak tespit ederiz. Böylece enerjimizi doğru yere kanalize edebiliriz. Ardından, birebir özel ders ya da grup derslerimizde okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerimizi geliştirmeye başlarız. Bunun için, özellikle sağlık alanından seçilmiş materyaller, dinleme pasajları, makale ve yayınlar kullanırız. Eğitim içeriklerimiz yalnızca sağlık alanında değil, genel iletişimde de fayda sağlayacak yapıdadır.
Önceliğimiz, öğrenci adaylarımızın zihinlerini yormadan bilgi akışını sağlamaktır. Her bir hastane biriminin İngilizce ihtiyacı farklılık gösterecektir. Örneğin, hasta hizmetleri ve hasta ilişkileri genelde yüz yüze iletişim gerektirirken, daha ziyade doktor ve hemşireleri ilgilendiren akademik tanısal ve cerrahi gelişmelerin takibinde okuma ve dinleme yeterliği ön planda olacaktır. Yönetim birimlerinde görevli çalışanlar ise e-mail, toplantı, sempozyum, konferans, sunum vb. aktvitelerde aktif rol almaktadırlar. Tüm bu detaylar, EREL DİL için yol haritasının elzem unsurlarıdır.
Ülkemizde son yıllarda tıp alanında yaşanan gelişmeler, çevre ülkelerdeki sağlık yetkililerinin dikkatini cezbetmiş durumdadır. Bunun bir sonucu olarak sağlık turizmi olarak adlandırılan kavram son zamanlarda sık sık gündeme gelmektedir. T.C. Sağlık Bakanlığı ile Avrupa ülkeleri arasında yürütülen çalışmaların sonucunda özellikle yakın Avrupa ve Asya ülkelerinden gelen sağlık otoriteleri, hem devlet hastanelerine, hem de özel hastanelere ziyaretler gerçekleştirmektedirler. Söz konusu ziyaretlerde en önemli konu başlıkları; ülkemizde sağlık alanında yaşanan gelişim, hasta hakları, hastaya yaklaşım, hizmet kalitesi, değişen tedavi yöntemleri ve buna paralel olarak kullanılan cihazların ve sarf malzemelerinin niteliği vb. şeklindedir. Bu olası görüşmelerde iletişim dili İngilizce olduğundan, ziyaret öncesi yazışmalar ve ziyaret esnasındaki görüşmelerde kullanacağımız İngilizce kalitesi ve yeterliği, sağlıklı iletişimin ön koşuludur. EREL DİL, bu ve buna benzer durumlara yönelik vaka çalışmaları, canlandırma aktiviteleri, gerekli dil yapıları üzerine gramer çalışmaları, dinleme ve konuşma aktiviteleri ve daha bir çok çalışmayla sağlık çalışanlarımızın hizmetindedir.
Türkçe bilmeyen hastalarla iletişimin kalitesi de sağlık İngilizcesideki en önemli konu başlıklarından biridir. Hastanın tıbbi geçmişi, alerjik kondisyonu, hastalığın kalıtsal geçmişi vb. hususlarda bilgi sahibi olabilmek ancak doğru iletişimle mümkündür. Tüm bu veriler ışığında söyleyebiliriz ki, DOĞRU İLETİŞİM, DOĞRU TEŞHİS, DOĞRU TEDAVİ HAYAT KURTARIR!